czwartek, 30 sierpnia 2012

summer nights.

w najbliższym poście pojawi się moja lista planów na wrzesień - nowy miesiąc, nowe możliwości.
 Po wczorajszej wizycie u fryzjera moje włosy choć trochę odżyły, pojawił się nowy kolor, od teraz wiem - nie można bać się eksperymentować!

zamieszczam wam przepis na przepyszne czekoladowe cupcakes, które już pieką mi się w piekarniku
 
   trzymajcie się cieplutko i korzystajcie z ostatnich promyków słońca :3









Składniki, 12 ciasteczek:

185 g niesolonego masła o temperaturze pokojowej
235 g drobnego cukru do wypieków
100 g ciemnej czekolady, roztopionej i ostudzonej + 50 g na polewę
2 duże jajka, ubite
185 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
125 ml mleka

 a także: 12 papierowych karbowanych foremek (papilotek) o średnicy 5 cm oraz forma do muffinów z wgłębieniami







Wykonanie:
  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Do wgłębień w formie do muffinów powkładać papierowe foremki.
  • Ubić masło z cukrem na puszysty krem. Ciągle ubijając dodać 100 g rozpuszczonej i ostudzonej czekolady, a na koniec ubite jajka.
  • Przesiać mąkę i wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Delikatnie wymieszać z ubitą masą oraz z mlekiem. Dodać czereśnie jeśli ich używamy i delikatnie wymieszać z masą.
  • Masą wypełnić papierowe foremki do 3/4 ich wysokości, (może trochę pozostać masy). Piec w nagrzanym piekarniku przez 20 minut, aż urosną i będą upieczone w środku. Ciasteczka bez owoców w środku mogą być już gotowe po 18 minutach pieczenia.
  • Studzić przez 10 minut w formie do muffinów. Wyjąć na metalową kratkę i całkowicie ostudzić.
  • Rozpuścić pozostałe 50 g czekolady i rozsmarować ją na wierzchu babeczek. Pozostałe całe owoce przyciąć nożem na końcach i ozdobić nimi babeczki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz